Nefes Teknikleri Atölyesi - Nefesinle Bütünleş - Nefes Koçluğu ile Dönüşüm Sertifika Programı (ONLINE)

Nefes Teknikleri Atölyesi - Nefesinle Bütünleş - Nefes Koçluğu ile Dönüşüm Sertifika Programı (ONLINE)

Nefes birincil hayat kaynağımızdır. Yaşamımız nefesle başlar ve nefesle biter.

Yaşamımızda sağlıklı, kaliteli ve verimli bir akış sağlayabilmek nefes alış veriş tekniklerini uygulayabilmekten geçer. Bedenimizi ve sesimizi doğru kullanmamızın temelinde doğru nefes kullanımı yatar. Yumuşak ve derin bir nefes sizi yaşamınızda daha enerjik kılar, zihninizi dinginleştirir ve size konuşma sesiniz için ihtiyacınız olan gücü verir.

Bu program sayesinde çocukluk yıllarımızdaki gibi sakin ve düzenli nefes alıp vermeyi yeniden keşfederek etkili konuşma ve beden dili kullanma yolunda da önemli adımlar atıyor olacaksınız.  İçinizdeki potansiyeli günlük yaşantınıza ve iş hayatınıza etkin bir şekilde aktarabileceksiniz.

Eğer sen de daha sağlıklı, neşeli, enerjik, yaratıcı ve güçlü bir yaşama adım atmak istiyorsan doğru yerdesin. Nefes’inle Bütünleş ve farkındalık yolunda istediğin hedefe en kısa zamanda ulaş!

Bizler doğru nefes alıp vermeyi bilerek doğarız, ama çocukluk dönemini aşıp erişkinliğe ulaştığımızda birtakım çevresel ve psikolojik faktörler sebebiyle doğru nefes alıp vermeyi unuturuz. Nefesimiz sığlaşır ve daralır. Birçoğumuz hayatımızın yoğunluğu ve rutinleri içinde doğru nefes alma ihtiyacı da hissetmeyiz.

Dakikada 14-16; günde 15.000-20.000 civarı nefes alır ve veririz. (Bazı kaynaklar 24.000 nefese kadar çıktığımızı da ifade ediyorlar.) Yaşamın sürebilmesi için her hücremiz oksijene ihtiyaç duyar. Oksijen, içimize çektiğimiz nefesle akciğerlerimiz aracılığıyla kanımıza karışır ve vücudumuzun her bir hücresine ulaşır. Vücudumuza aldığımız besinlerin de yakılmasını sağlayarak bizler için enerjiye dönüştürür.

Yemek yemeden ortalama üç hafta; su içmeden ise üç ya da beş gün yaşayabilirken insan beyni oksijensiz maksimum 5-6 dakika kadar dayanabilmektedir. Nefes bizler için bu kadar hayati bir öneme sahipken nefesi doğru kullanarak yaşamımızdaki düğümleri çözebilir, tüm potansiyelimizi fark edebilir ve hayata geçirebiliriz.

Doğru Nefes Çünkü;

  • Nefes Alma & Verme Kapasiteniz ve Yaşam Enerjiniz Artar:

Bedenin %70 besin ihtiyacı nefesle alınan oksijen ile karşılanır. Ve hiçbir takviye besin bununla eş değer değildir. Yapılan araştırmalarda insanların %90’ının nefes kapasitelerinin ortalama %20-30’unu kullandıkları saptanmıştır. Bu da demek oluyor ki yaşam enerjimizi sadece %20’lik bir kapasite ile kullanıyoruz. Bunun yaşama yansıması da sağlığı, sevgiyi, neşeyi, enerjiyi, dinginliği … ve tüm güzellikleri yaşamlarımıza sadece %20’lik bir oranda kabul ediyoruz anlamına geliyor. Nefes kapasitemizi sınırladıkça var olan yaşam enerjimizi kullanamıyor, aslında bir anlamda hakkımız olanı tamamı ile almayı reddediyoruz diyebiliriz. Dolayısı ile kısıtlı nefes = kısıtlı yaşam oluşturuyor. Doğru nefes ise yaşam kalitemizi yükselterek yaşamdan aldığımız keyfi artırır ve bağışıklık sistemimizi güçlendirerek yaşlanma sürecini yavaşlatır.

  • Doğal ve Hızlı Detoks Etkisi Yaratır ve Yağ Yakımını Hızlandırır:

Gün boyunca vücudumuzda biriken ödem ve toksinlerden arınmanın en hızlı ve etkin yolu doğru nefes alma tekniklerini uygulamaktan geçer. Kilo verme esnasında yağın % 84’ü karbondioksite dönüşerek akciğerler aracılığıyla vücuttan atılır. Bu da bize akciğerlerin kilo vermede en büyük boşaltım organı olduğunu gösteriyor. Vücutta hızlı detoks etkisi yaratmak ve yağ yakımını hızlandırarak kilo kontrolünü kolaylaştırmak için doğru nefes tekniklerini iyi bilmek gerekir.

  • Kandaki Oksijen Oranını Yükselterek Hücre Yenilenmesi Sağlar:

Doğru nefes kandaki oksijen oranını en üst seviyeye çıkartarak kanser de dahil olmak üzere bir çok hastalığa çare olabilmektedir. Çünkü bu tip hastalıkların çoğu hücrelere kan yoluyla yeterli oksijen taşınamamasından kaynaklanabilmektedir. Nefesi doğru şekilde kullanmayı öğrenerek hücrelerinizdeki oksijen oranını yükseltebileceksiniz. Nefesler daha derinleştiğinde ve nefes süreleri uzatılabildiğinde havanın akciğerlerde kalış süresi de uzar. Bu da daha fazla kanın oksijenlenmesi anlamını taşır.

  • Kaygı, Öfke ve Stresi Azaltır:

Hayatımız stres dolu. Stres tetikleyicileri de herkes için farklı ve değişken olduğu için nefes düzeninizi neyin etkilediğini öğrenmenin önemi de büyük. Gelişkin beyinlerimiz, düşüncelerimizin (geçmişteki, şimdiki ve gelecekteki), duygularımızın ve hatta nasıl hareket edip – nasıl nefes aldığımızın tetiklediği bir stres reaksiyonu verebilir. Ve maalesef birçoğumuzun yaptığı gibi  kısa ve sığ birkaç nefesle bunları çözebilmemiz imkansız.


Nefesi kontrol etmenin en sık ihtiyaç duyulan faydalarından bir diğeri kaygı (anksiyete), öfke kontrolü, depresyon ve stres bozukluklarını azaltmada  kullanılıyor olmasıdır. Beynimiz, dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı sürekli uyarılmış halde çalışır. Bu nedenle bizleri fiziksel veya psikolojik olarak tehlikeye atabilecek herhangi bir duruma karşı sürekli tedbir alma eğiliminde oluruz. Nefesimizi bilinçli bir şekilde kontrol etmeye başladığımızda ise beynimizin bu stres durumunu yaşamasının önüne geçerek stresin yarattığı olumsuz etkileri minimize etmiş oluruz. Doğru nefes beynin, gevşeme ve rahatlama yanıtı geliştirmesine yardımcı olur.

  • Tansiyonu ve Kalp Hızını Düşürür:

Tıbbi kaynaklara göre nefes üzerinde kontrol sağlamak, kalbin hızını yavaşlatarak yükünü azaltır ve yüksek tansiyonu dengeler. Bu da damarlar üzerinde daha az basınç anlamına gelir. Kontrollü nefes alarak düzene giren tansiyon ve kalp hızı, uzun vadede inme veya beyin anevrizması gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

  • Beyin Gelişimini Destekler, Odaklanma ve Konsantrasyon Artışı Sağlar:

Nefes kontrolü, özellikle zihni dinginleştirmek adına yapılan meditasyonları kolaylaştırmak için de kullanılır. Bunun sonucu olarak da beynin özellikle dikkati ve duyusal becerileri işleme sürecinden sorumlu bölgelerinin geliştiği gözlemlenmiştir. Alınan oksijenin %25’i beyine gider. Gıdaların %20′sini beyin kullanır. Vücuttaki kanın %15′i beyin tarafından kullanılır. Doğru nefesi öğrenmek özellikle yaşlandıkça beyindeki gri maddede azalma görülen yaşlılar için oldukça önemli bir araçtır. Araştırmalar gri madde yoğunluğu ile zeka arasında; özellikle dil, hafıza, odaklanma, konsantrasyon ve dikkat alanlarında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Beyin gücümüzün artması bu yoğunluğun da  artmasına bağlıdır.  Bunun için de doğru nefesi bilmek yüksek fayda sağlar.

  • Ruhsal, Zihinsel ve Bedensel Sağlığı Dengede Tutar:

Yeterli düzeyde oksijenlenme kan dolaşımını ve sinir sistemini düzenleyerek kişinin ruhsal, zihinsel, bedensel sağlığını dengede tutar. Bu farkındalıkla, fiziksel ve duygusal tepkilerimizde büyük etkisi olan sempatik ve parasempatik sistemleri dengelendiği için yaşamımızda karşılaşacağımız her duruma karşı dengede kalmamızı ve vereceğimiz kararlar için farkındalığımızı kaybetmeden doğru seçimler yapmamızı sağlar. Dolayısıyla, doğru nefesle yaşamımız daha akıcı, daha sağlıklı, daha kontrollü, sevgiyi ve huzuru hiç kaybetmediğimiz bir hal alır.

  • Sesimizi Mesleki Açıdan Etkili Bir Şekilde Kullanmamızı Sağlar:

Ses, kişinin kimliği gibidir, parmak izi gibi kişiye özeldir. (Cicely Berry)

Sesimizi etkili bir şekilde kullanmak için bize en önemli ve hayati temeli sağlayan nefesimiz de yaşantımızın her alanında bize refakat eden ve sağlıklı bir şekilde hayatta kalmamızı sağlayan en birincil aktivitemizdir. Doğru teknikle alınan ve sese dönüştürülen kaliteli nefes, gerek sağlık gerekse mesleki anlamda başarı elde etmek isteyen herkesin faydalanması gereken ve belki de yaşamın en birincil kuralıdır.

SONUÇ olarak;

Doğru nefes alışkanlıkları edinmek bize saymakla bitmeyecek büyük faydalar sağlar. Bu atölyede yanlış nefes alışkanlığınızı değiştirmeye yardımcı olması için hayatınızın nefes alış verişinizi etkileyen bütün yönlerine tek tek bakıyor olacağız. Bu, iş yerindeki nefes alma biçiminizden ne kadar süre oturduğunuza; bir günde hangi egzersizleri yaptığınızdan, uyumadan önce nasıl nefes aldığınıza; konuşurken nefesinizi ve bedeninizi nasıl kullandığınızdan günde kaç fincan çay, kahve içtiğinizi değiştirmeye … kadar farklı birçok konuya el atmamızı sağlayacak ve bu sayede çok katmanlı ve tek yan etkisi mutluluk olan bir çalışma sizi bekliyor olacak!

 

Beden ve zihin bir bütünün parçalarıdır. Zihnin yetilerini artırarak, bedenimizin fonksiyonlarını ve semptomlarını dengelemenin en etkili yollarından biri nefestir. Dönüşüm nefesle başlar.

Nefesle ilgili bilinen tüm yanlış kalıpları dönüştürmek, iyileşmek ve yaşamınızı değiştirmek, kendi yaşamınızın kontrolünü elinize almak, kendinizi tamamlanmış ve mutlu hissetmek için size yardım edebilecek tek kişi kendinizden başkası değildir.

Nefes almak vücudun ihtiyacı olan oksijenin alınıp karbondioksitin verildiği yaşamsal bir eylemdir. Ve kendi içerisinde çok çeşitli teknikleri ve ekolleri barındırır. Bizler bu bir günlük eğitimde temel nefes tekniklerini öğreniyor ve uygulamasını yapıyor olacağız. Bu iki aşamalı bir atölye pratiği olacak. Öncelikle vücudumuzu tanıyacağız. Nefesi ve sesi oluşturan organların işleyişi ve doğru kullanımlarını öğrenerek bedensel farkındalığımızı artıracağız ve doğru beden duruşu, bedeni esnetme vb. gibi tüm bilgileri bedenimize kazandırdıktan sonra nefes kontrolü üzerinde çalışmaya başlayacağız. Ve birçok nefes teknikleri ve bunların uygulamaları bizi bekliyor olacak.. Size nasıl daha rahat ve dingin bir nefes alışkanlığı edineceğinizi öğretiyor olacağım.

Bu sebeple bu atölye çalışmasında sizleri; bedeni ve zihni nefesle bütünleştirmeye ve yaşamınızı dönüştürecek hücresel düzeyde bir rahatlamaya davet ediyorum.

Bir günlük "Nefes Teknikleri" Atölye programıma doğru nefesi öncelikle kendi bedeninde ve yaşamında deneyimlemeyi ve mesleğinin önemli bir parçası haline getirmeyi arzu eden herkes katılabilir.

 

Nefes Teknikleri Atölyesi Program İçeriği (Ana Başlıklar):

  • Nefes Tanımı
  • Nefes Almak Neden Bu Kadar Önemli?
  • Yanlış / Disfonksiyonel Nefes Alışkanlıkları & Hiperventilasyon (Aşırı Nefes Alma) Sendromu:
  • Nefes ve Ses İlişkisi / Doğru Nefes <-> Doğru Ses
  • Sesi Oluşturan Organlar & Ses Nasıl Oluşur?
  • Günlük Yaşam Rutinimizde Neden Sadece Burundan Nefes Alıp Burundan Vermeliyiz?
  • Burun Nefesinin Faydaları
  • Doğru Beden Duruşu (Doğru Postür) Teknikleri
  • Doğru Postür (Doğru Beden Duruşu) Nedir?
  • Doğru Postür Nasıl Olmalıdır?
  • Doğru Duruş (Postür)Teknikleri
  • Ayakta, Oturararak ve Duvara Yaslanarak Omurga Hizalamak
  • Esneme (Stretching Egzersizleri)
  • Nefes Kullanımı
  • Solunum Sistemi ve Anatomisi
  • Solunum Sistemi Nasıl Çalışır?
  • Nefes Alırken Ve Verirken Havanın İzlediği Yol
  • Nefes ve Sinir Sistemi İlişkisi
  • Sempatik ve Parasempatik Sinir Sistemi 
  • Doğru Solunumun Faydaları
  • Diyafram nedir? Diyaframın Yerini Belirleme Çalışmaları
  • Nefes Türleri (Göğüs Nefesi, Kaburga Nefesi, Karın Nefesi … )
  • Nefes Egzersizlerine Giriş
  • Doğru Nefes Alma
  • Nefes Alma Teknikleri
  • Sırtüstü, Oturarak, Yatarak, Sırtı Duvara Dayayarak, Öne Eğilerek Yapılan Nefes Çalışmaları
  • Nefes Tutma Çalışmaları
  • Nefesi Tüm Vücuda Doldurma
  • Doğru Nefes Verme
  • Nefes Verme Teknikleri
  • Kesik Tıslama Egzersizleri
  • Uzun Tıslama Egzersizleri
  • Nefesi Sessiz Harflerle Hareket Ettirme Egzersizleri
  • Kaburgaları Genişletmek ve Açmak için Egzersizler
  • Nefes Alma, Nefes Tutma ve Nefes Verme'yi İçinde Barındıran Egzersizler
  • Kare Nefes Tekniği
  • 4-7-8 Nefes Tekniği

 

 

Bireysel Nefes Seansı - Grup Nefes Çalışmaları - Kurumsal Nefes Eğitimleri hakkında

 

Ayrıntılı Bilgi İçin:

iremderlen@gmail.com

 

Ses Yogası / Ses Çanakları ile Yoga
Ses Yogası / Ses Çanakları ile Yoga
25/09/2019
Müzik Öğretmenliği Hazırlık Programı
Müzik Öğretmenliği Hazırlık Programı
26/07/2016
Sahne Üzerinde Performans
Sahne Üzerinde Performans
27/07/2016